Maak kennis met Dick

Dick Koopmans

Delen

Naam: Dick Koopmans
Functie: Manager Toezicht

Wat doe je bij het CBF?
Ik ben sinds 2014 manager toezicht en geef onder andere leiding aan de zes auditors die zich primair bezighouden met de toetsingen van de Erkende organisaties. Ook neem ik vaak deel aan de eindgesprekken met de C- en D-organisaties in het kader van de hertoetsing. Belangrijk is om tijdens deze gesprekken als toezichthouder een toegevoegde waarde te kunnen leveren. Onderwerpen zoals governance, impact en integriteit komen vaak tijdens deze gesprekken aan de orde.
Verder heb ik contact met belangrijke stakeholders van het CBF zoals de Belastingdienst.
Ook maak ik onderdeel uit van het managementteam en ben ik aanwezig bij de vergaderingen van de raad van toezicht.

Wat heb je hiervoor gedaan?
Ik ben na mijn studie bedrijfseconomie aan de VU werkzaam geweest in de accountancy bij o.a.  Arthur Andersen en Berk Accountants. Eind jaren 90 begon ik als controller bij het CBF.

Hoe ben je bij het CBF terecht gekomen?
Een collega in de accountancy attendeerde mij op een vacature bij het CBF. De functie van controller kende vele financiële aspecten. Daarnaast vond ik het ook belangrijk om intensief contact te kunnen hebben met de mensen ‘achter’ de goede doelen.  

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het leukste aan mijn werk vind ik om samen met mijn collega’s, waaronder de auditors, de vooropgestelde doelen te bereiken, waarbij de te leveren toegevoegde waarde voor de Erkende organisaties voor mij een essentieel onderdeel is. Het toetsen an sich heeft de laatste jaren ook een mooie ontwikkeling doorgemaakt. We toetsen veel meer principle-based, i.p.v rule-based.

Ik probeer ervoor te zorgen dat mensen ‘in hun kracht’ kunnen functioneren, zodat ieder zijn competenties het beste kan benutten. Daar worden de auditors zelf blij van en ik uiteindelijk ook. Interessant is dat de auditors een verschillende achtergrond hebben qua studie en werkervaring. Alle auditors hebben naast de reguliere toetsingen ook een bepaald onderwerp waar zij zichzelf in hebben gespecialiseerd. Denk daarbij aan onderwerpen zoals impact, directiesalarissen, RJ650, integriteit, belangenverstrengeling etc.

Wil je nog iets bijzonders/grappigs over jezelf delen?
Ik woon sinds twee jaar in de Jordaan. Sinds kort ben ik OBA-maatje geworden. Dan breng je boeken bij mensen thuis die zelf niet in staat zijn om naar de OBA toe te komen. De verhalen van deze mensen over hun leven zijn vaak pareltjes. Daarnaast natuurlijk Ajax en Johan Cruijff…….. Maar dat is logisch….