CBF Erkenning

Hoe wordt een goed doel CBF Erkend?

Het CBF helpt goede doelen om hun missies effectief en transparant te vervullen. Maar wat betekent het eigenlijk om CBF Erkend te zijn? Lees verder over de CBF Erkenning, het proces om Erkend te worden, en waarom dit belangrijk is voor goede doelen en hun donateurs.
Delen

Wat is de CBF Erkenning?
De CBF Erkenning is een keurmerk dat door het CBF wordt toegekend aan goede doelen die voldoen aan strenge criteria op het gebied van transparantie, verantwoording en effectiviteit. Dit keurmerk biedt donateurs de zekerheid dat hun geld op een verantwoorde manier wordt besteed en dat de organisatie voldoet aan de hoogste standaarden.

Hoe word je CBF Erkend?
Auditor Gabriëlle Gerlach legt in de video uit hoe het proces van erkenning in zijn werk gaat, en hoe onze audits bepalen of een organisatie voldoet aan de normen voor de CBF Erkenning.

Wat is het proces van de CBF Erkenning?
1. Voorbereiding en Aanmelding:

Een goed doel dat de CBF Erkenning wil verkrijgen, meldt zich aan bij het CBF. Het proces begint met een uitgebreide zelfevaluatie waarin de organisatie zichzelf beoordeelt aan de hand van de door het CBF opgestelde criteria.

2. De Audit:
Nadat de zelfevaluatie is voltooid, voert een auditor van het CBF een uitgebreide audit uit. Deze audit is een grondige toetsing op acht verschillende thema's, waaronder de inkomsten en uitgaven van de organisatie, de processen die zij volgen en de mate van transparantie in hun werking.

Gabriëlle Gerlach: "Wij kijken aan de hand van acht verschillende thema's of een organisatie voldoet. We kijken naar de inkomsten-kant, hoe halen organisaties geld op? Wat doen ze aan de uitgaven-kant? Hoe willen ze hun doelen bereiken en welke processen horen daarbij? Verloopt dat transparant en logisch? Bereiken ze ook wat ze beloven dat ze bereiken?"

3. Toetsingsnormen door de Commissie Normstelling:
De toetsingsnormen worden opgesteld door de Commissie Normstelling, een onafhankelijke commissie die bestaat uit leden uit verschillende sectoren van de samenleving, inclusief de goede doelensector zelf, de geverskant en experts. Het CBF beoordeelt vervolgens de resultaten van de audit aan de hand van deze normen.

4. Toekenning van de Erkenning:
Als de organisatie aan alle criteria voldoet, wordt de CBF Erkenning toegekend. Dit betekent dat de organisatie voortaan het CBF Erkend Goed Doel keurmerk mag dragen, wat aangeeft dat zij transparant en effectief werkt.

Waarom is de CBF Erkenning belangrijk?
De CBF Erkenning biedt diverse voordelen:

  • Vertrouwen van Donateurs: Donateurs willen zeker weten dat hun geld goed wordt besteed. Het CBF Erkend Goed Doel keurmerk is een garantie voor transparantie en effectiviteit, wat het vertrouwen van donateurs vergroot.

  • Verbetering van de Organisatie: Het proces van zelfevaluatie en audit helpt organisaties hun processen te verbeteren en hun werking te optimaliseren.

  • Verhoogde Transparantie: Door te voldoen aan de strenge criteria van het CBF, laten goede doelen zien dat zij open en eerlijk zijn over hun inkomsten, uitgaven en resultaten.

Conclusie
Het verkrijgen van de CBF Erkenning is een grondig proces dat begint met een zelfevaluatie en eindigt met een onafhankelijke audit en beoordeling. Het CBF Erkend Goed Doel keurmerk is een waardevolle erkenning voor goede doelen die transparant en effectief willen werken. Het biedt niet alleen een waarborg voor donateurs, maar helpt ook organisaties hun processen te verbeteren en hun doelen efficiënter te bereiken.

Overweegt jouw organisatie de CBF-Erkenning aan te vragen? Bekijk hier alle informatie om je aan te melden.

Start hier jouw pad naar de CBF Erkenning

CBF Erkenning aanvragen