In de Spotlights: Enjoycleaningup Foundation

Delen

Enjoycleaningup Foundation is opgericht op 31 augustus 2016. De organisatie zet zich in voor de problemen rondom zwerfafval en het schoonmaken van de leefomgeving en de natuurgebieden in Nederland.

De foundation onderscheidt zich door iets negatiefs, zoals zwerfafval en de consequenties voor milieu en dieren, op een positieve manier naar buiten te brengen. Zo zegt Alex van Eck, oprichter van Enjoycleaningup Foundation: “We delen geen beelden van dode dieren of stranden aan de andere kant van de wereld maar komen met een duidelijke call to action: neem eens wat afval mee als je buiten loopt met je hond (of zonder hond).”

Joy op bezoek bij Rutte
Van Eck heeft sinds het begin zijn hond Joy getraind om samen plastic flesjes, blikjes en pakjes drinken te verzamelen. “Tijdens het uitlaten zijn we allebei geobsedeerd door zwerfafval en nemen we alles mee wat we vinden. In de rugtas van de hond bewaar ik alles wat we tegenkomen en we lopen we van prullenbak naar prullenbak”, aldus Van Eck. 

De hond Joy heeft het zo ver geschopt dat ze is uitgeroepen tot ‘Dier van het jaar’. Daar is het niet bij gebleven, want Alex en Joy mochten zelfs op bezoek bij premier Mark Rutte in het Catshuis, waar ze een demonstratie mochten geven. Sindsdien gaat het zo goed dat Enjoycleaningup langs scholen gaat om kinderen voorlichting te geven. Op de scholen vertelt de stichting over hoeveel dieren ziek worden of zelfs overlijden door zwerfafval.

Hiermee wil de foundation kinderen van jongs af aan meegeven hoeveel dieren gered kunnen worden door afval op te ruimen. Alex van Eck: “We krijgen weken of maanden later berichten van kinderen met de boodschap dat ze 100.000 dieren hebben gered door een vuilniszak aan afval op te ruimen. Mooi dat er dan iets blijft hangen van ons verhaal.”

Over de Erkenning
Aan Enjoycleaningup kan gerust gegeven worden. Sinds 1 april 2020 is de stichting namelijk in bezit van de Erkenning. De reden om de Erkenning aan te vragen was volgens Alex van Eck direct duidelijk: “Voor ons was dat de manier om vertrouwen uit te stralen dat we het financieel goed op orde hebben en dat we een betrouwbare stichting zijn. We hebben als stichting enorme ambities en denken dat deze Erkenning ons kan helpen deze ambities te bereiken”.

Enjoycleaningup heeft er een jaar over gedaan om de Erkenning aan te vragen. “Als je iets heel graag wilt, duurt het altijd lang. Het was een superleuke samenwerking. Soms dwingt het ons om na te denken over zaken en beleid aan te scherpen waardoor we door het proces alleen maar gegroeid zijn als organisatie”, aldus Van Eck.