In de Spotlights: Liliane Fonds

Delen

Het Liliane Fonds draagt bij aan een wereld die openstaat voor iedereen en waarin ook kinderen met een beperking die opgroeien in extreme armoede, mee kunnen doen in hun gemeenschap.  
 
Het Liliane Fonds traint en oefent de fysieke en mentale mogelijkheden van kinderen met een handicap en maakt kinderen en jongeren weerbaar en zelfbewust. Daarnaast vermindert het fonds de drempels in de omgeving van de kinderen. Denk aan sociale belemmeringen als discriminatie, stigma, bijgeloof en aan infrastructuur. 

"Samen met onze partnerorganisaties maken we kinderen met een handicap sterker en hun omgeving toegankelijker", aldus Steven Berdenis van Berlekom Directeur - Bestuurder Liliane Fonds

De kracht van mensen
De kracht van het Liliane Fonds is de kracht van mensen. Zo zou het Liliane Fonds volgens van Berlekom bijvoorbeeld niet kunnen functioneren zonder de belangeloze inzet van 116 vrijwilligers. Ook is de steun aan vele kinderen met een beperking alleen mogelijk doordat duizenden mensen, bedrijven, stichtingen en organisaties het Liliane Fonds willen ondersteunen. Steven Berdenis van Berlekom: “We zijn dankbaar dat zo veel mensen met ons mee willen werken, met hoofd en handen of door ons moreel of financieel te ondersteunen.”  
           
40 jaar Liliane Fonds: verbinding maakt verschil  
In 2020 viert het Liliane Fonds zijn 40-jarige jubileum. Steven Berdenis van Berlekom: “Een goed moment om stil te staan bij wat we hebben bereikt.”  Het Liliane Fonds begon met één kind en één vrouw met een missie. Liliane Brekelmans ontmoette de jonge Agnes en gaf haar een kans in het leven. Hulp aan meer kinderen volgde snel. Op 14 maart 1980 was het Liliane Fonds een feit. Nu, veertig jaar later, is het uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk, met steun aan ruim 76.000 kinderen in 2019.  
 
Over de Erkenning
Aan het Liliane Fonds kan gerust gegeven worden. Sinds 1 januari 1997 is de stichting namelijk in het bezit van de Erkenning (toen: CBF-Keur).  
 
Heel lang over de Erkenning getwijfeld, heeft de organisatie niet. De reden voor het aanvragen van de Erkenning, was voor het Liliane Fonds direct duidelijk. Een onafhankelijk keurmerk is in de ogen van de stichting erg belangrijk. “Met de Erkenning kunnen we aan onze achterban aantonen dat we voldoen aan strenge kwaliteitscriteria en dat we ons extern en onafhankelijk laten controleren. Voor algemeen publiek, donateurs en alle andere organisaties die ons steunen geeft het vertrouwen als je als organisatie kunt laten zien dat je onder toezicht staat van het CBF. Dit vertrouwen vinden wij belangrijk,” zegt van Berlekom. 
 
Hij voegt toe: “De jaarlijkse toetsing van het CBF zorgt ervoor dat we scherp blijven, we leggen onszelf kwaliteitscriteria op die een verdere professionalisering van de organisatie en fondsenwervende activiteiten van de organisatie teweeg brengen.”  Voor de organisatie is de Erkenning zelfs van belang voor de hele goededoelensector: “Hoe meer organisaties zich laten Erkennen en zich vrijwillig onder toezicht laten stellen, hoe beter dit is voor de sector als geheel. De sector wordt scherp in het oog gehouden en met deze Erkenning dragen wij bij aan het professionaliseren van de sector."