In de Spotlights: Stichting Vier het Leven

Delen

Eenzaamheid bij ouderen bestrijden door ze deel te laten nemen aan sociaal-culturele activiteiten. Dat is het doel van Stichting Vier het Leven. Door uitjes, zoals een bezoek aan theater, bioscoop of musea, blijven ouderen betrokken bij de samenleving en voelen ze zich minder eenzaam. Birgitte Rasing, Regiocoördinator Gelderland: “Onze ambitie is om ouderen in heel Nederland de kans te geven mee uit te gaan”.

Vier het Leven bestaat dit jaar 15 jaar. Sinds 2005 zijn er al bijna 30.000 ouderen mee uit genomen. De 280 deelnemende gemeenten en bijna 2.000 vrijwilligers hebben dit mogelijk gemaakt. Naast een dagje uit, zorgen de vrijwilligers ook voor het vervoer van de ouderen. Daarnaast bieden de vrijwilligers een ondersteunende arm, een luisterend oor en natuurlijk gezelligheid.

Coronacrisis
Graag had de stichting hun jubileum dit jaar willen vieren met een bezoek aan het theater of een andere culturele activiteit. Vanwege de coronacrisis kon dit helaas niet doorgaan. Toch heeft de stichting een creatieve manier gevonden om aandacht te besteden aan hun 15-jarig bestaan. “We hebben in deze coronatijd diverse activiteiten ontwikkeld zoals belteams, een online cultureel aanbod en we laten 15 hartenwensen in vervulling gaan. Waarbij we normaal naar de artiest gaan, komt de artiest nu bij de ouderen thuis”, zo vertelt Birgitte Rasing.

Trots op de Erkenning
Sinds 1 maart 2017 is de stichting in het bezit van de Erkenning. De reden om de Erkenning aan te vragen was duidelijk voor Rasing: “We willen graag laten zien dat we alle middelen dubbel en dwars goed besteden: voor de ouderen ter voorkoming van een sociaal isolement”. Het aanvragen van de Erkenning is door stichting Vier het Leven als positief ervaren. Rasing: “Het traject verliep heel voorspoedig. We hadden de stukken op orde en er was veel ruimte om toelichting te geven op de werkwijze. De persoonlijke gesprekken waren hierbij ook heel prettig”.

Vier het Leven is trots op de Erkenning. “In alle uitingen nemen we het logo van de CBF-Erkenning mee. Zodat men weet dat we een Erkende goededoelenorganisatie zijn en dat alle giften, subsidies en donaties goed besteed worden. Het keurmerk zegt iets over betrouwbaarheid en goed besteed geld”.