Nieuws

In de Spotlights: Wakibi

Wakibi vergroot de zelfredzaamheid van ondernemende mensen in ontwikkelingslanden door middel van het verstrekken van leningen zonder winstoogmerk. Door deze leningen kunnen de leners hun leefomstandigheden verbeteren of investeren in hun eigen bedrijf. Wakibi gelooft dat mensen zo sneller zelfstandig een duurzaam bestaan kunnen opbouwen met een positief effect voor henzelf en de directe omgeving.
Deze week staat Wakibi bij ons in de Spotlights.

Zijn er bijzondere momenten die jullie hebben meegemaakt als organisatie of hebben jullie een leuk nieuwtje? Zou je hier iets over willen vertellen?
Wakibi bestaat 10 jaar en daar zijn we ontzettend trots op!

Al meer dan 10 jaar verstrekt Wakibi microkredieten aan ondernemers in ontwikkelingslanden. De sociale impact daarvan is enorm. Het verstrekken van één microkrediet heeft namelijk een enorm effect op gemiddeld vijf mensen in de directe omgeving van de lenende ondernemer: familieleden en een eventuele werknemer. Kinderen kunnen naar school en doktersbezoek wordt mogelijk. Zo profiteert een hele gemeenschap van één microkrediet. Wakibi vergroot de zelfredzaamheid van ondernemende mensen in ontwikkelingslanden door middel van het verstrekken van leningen zonder winstoogmerk. Door deze leningen kunnen de leners hun leefomstandigheden verbeteren of investeren in hun eigen bedrijf. Wakibi gelooft dat mensen zo sneller zelfstandig een duurzaam bestaan kunnen opbouwen met een positief effect voor henzelf en de directe omgeving.

Afgelopen jaar heeft Wakibi een enorme groei in uitleenbedrag gerealiseerd: maar liefst 67% groei! Ook dit jaar hebben we ambitieuze plannen. We hopen dit jaar meer dan 3 miljoen euro te mogen uitlenen.
Het 10-jarig bestaan heeft Wakibi groots gevierd met een online jubileumfeest samen met de vrijwilligers, uitleners en partners. Dat was een groot succes, met interessante sprekers aan tafel. Er is een mooi bedrag opgehaald voor het nieuwe fonds van Wakibi: het Women Empowerment Fonds.

Het Women Empowerment Fonds is een fonds dat zich richt op vrouwen in ontwikkelingslanden. Helaas hebben vrouwen daar nog steeds een achterstand. De vrouwen zijn beperkt door regels rondom financiële eigendommen. Ook zijn de vrouwen minder geschoold en getraind voor ondernemerschap. Wakibi helpt de vrouwen in ontwikkelingslanden door het verstrekken van microkredieten zodat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, niet afhankelijk zijn van anderen en vanuit hun eigen kracht kunnen ondernemen.

Nog een leuk nieuwtje is dat Wakibi afgelopen jaar de finale heeft gehaald van de Impact Challenge Award van toezichthouder CBF en Goede Doelen Nederland! Een topprestatie waarvan we alleen maar hadden durven dromen.

Waarom hebben jullie de Erkenning aangevraagd? Dachten jullie lang na over het aanvragen?
We hebben de Erkenning aangevraagd omdat we als Wakibi een betrouwbare en integere organisatie willen zijn. Daar hoort natuurlijk een keurmerk bij.

Op welke manieren dragen jullie uit Erkend te zijn? En waarom hebben jullie ervoor gekozen het op deze manier te doen?
Dit dragen we op verschillende manieren uit. Zo vermelden we het logo op de website en staat het op marketing- en communicatie-uitingen zoals een presentatie. Als stichting vinden we het belangrijk dat mensen een Erkend Goed Doel steunen. De Erkenning laat aan mensen zien dat Wakibi een betrouwbare en veilige organisatie is.

Hoe is het traject van de Erkenning aanvragen verlopen?
Omdat Wakibi afwijkt van de reguliere goede doelen, is de aanvraag niet zo makkelijk verlopen als dat we hadden gehoopt. De meeste goede doelen werken met donaties. Wakibi werkt echter met het verstrekken van een lening. Op het moment dat de lening is terugbetaald, kun je weer opnieuw uitlenen. Dat maakte het voor het CBF uitdagender om Wakibi te beoordelen. Uiteindelijk is het goedgekomen en draagt Wakibi met trots de Erkenning.