Nederlandse donateurs geven het liefst aan Nederlandse goede doelen

Een kleinschalig goed doel binnen Nederland. Daar doneren de inmiddels bijna 3.000 mensen die de Donatietest van het CBF hebben ingevuld het liefst aan.
Delen

Een kleinschalig goed doel binnen Nederland. Daar doneren de inmiddels bijna 3.000 mensen die de Donatietest van het CBF hebben ingevuld het liefst aan. Donateurs die een voorkeur hebben voor een internationaal goed doel, zien het liefst dat dit geld in Afrika besteed wordt. Zo blijkt uit een eerste analyse van de resultaten van de test.

Meer dan 600 fondsenwervende organisaties in Nederland staan onder toezicht van het CBF, Toezichthouder Goede Doelen. Om de donateur te helpen een keuze te maken uit deze almaar groeiende groep Erkende organisaties, heeft het CBF in het najaar van 2019 de Donatietest ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen toont deze test de lijst van Erkende Goede Doelen die goed bij de voorkeuren van de respondent passen. De test is inmiddels ruim 3.000 keer ingevuld.

Kleinschalig en actief in Nederland
60% van de respondenten doneert bij voorkeur aan een goed doel dat actief is binnen Nederland. 40% kiest voor een goed doel dat het geld besteedt buiten Nederland. In beide gevallen heeft men een voorkeur voor kleinschalige organisaties: 68% verkiest een klein doel boven een grootschalige organisatie. Bij de respondenten die een voorkeur hebben voor een goed doel dat in eigen land werkt, ligt dit percentage zelfs op 73%.

Gezondheid vs Internationale Hulp en Mensenrechten
De goededoelensector valt op te delen in verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld Onderwijs, Kunst en Cultuur, of Gezondheid. Vier van de acht sectoren komen als favoriet uit de bus. Gezondheid (24%) staat hierbij op nummer één, gevolgd door Internationale Hulp en Mensenrechten (21%), Dieren en Welzijn (beide 18%).

Wanneer we Nederlandse goede doelen waar men het liefst aan geeft vergelijken met internationale goede doelen zien we kleine verschillen. In Nederland staat de sector Gezondheid met 31% bovenaan (versus 15% internationaal). Internationaal staat de sector Internationale Hulp en Mensenrechten met 48% hoog op het lijstje.

Afrika is favoriet
De respondenten die een voorkeur hebben voor een internationaal goed doel, zien het liefst dat dit geld in Afrika besteed wordt (31%). Europa staat op de tweede plaats (20%). Azië maakt de top-3 compleet met een percentage van 15%.

Zelf de Donatietest invullen? Dat kan hier.