Doneren

Doneren met een QR-code, is dat veilig?

Goede doelen organisaties kiezen steeds vaker voor het gebruik van een QR-code. Behalve het gemak, hebben veel mensen tegenwoordig ook geen contant geld meer in huis. Tevens is het voor de collecterende organisatie een stuk veiliger, omdat collectanten niet langer met grote sommen contant geld over straat hoeven. Het CBF hoort regelmatig dat burgers zich afvragen of doneren via een QR-code wel veilig is?

Doneren met een QR-code is veilig, mits je enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen neemt. Goede doelen organisaties kiezen steeds vaker voor collectes via een QR-code, niet alleen vanwege het gemak maar ook vanwege de verhoogde veiligheid die het biedt. Terwijl contant geld steeds minder gebruikelijk wordt, bieden QR-codes een veilig en direct alternatief voor donaties.

Het donatieproces via een QR-code is ontworpen met zowel eenmaligheid als anonimiteit in het achterhoofd. Dit betekent dat elke transactie een unieke, veilige verbinding creëert tussen de donateur en het goede doel.

Door de volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kun je verzekeren dat je donatie veilig verloopt:

  • Controleer de ontvanger: Voor je de betaling afrondt, tonen de meeste betaalplatformen de naam van de ontvanger. Zorg dat deze naam overeenkomt met het goede doel waar je aan wilt doneren.

  • Wees waakzaam voor imitaties: Blijf alert op QR-codes die je naar nagemaakte websites leiden. Controleer de URL zorgvuldig op tekenen van fraude.

  • Kies voor beveiligde verbindingen: Gebruik je mobiele data of een veilig Wi-Fi-netwerk wanneer je een QR-code scant voor donaties, om jezelf te beschermen tegen mogelijke digitale bedreigingen.

De Betaalvereniging, die zich bezighoudt met het bevorderen en faciliteren van veilig en efficiënt betalingsverkeer in Nederland, benadrukt dat de QR-code op zichzelf geen zekerheid biedt over de betrouwbaarheid van de afzender, maar door deze maatregelen te volgen, kun je met vertrouwen doneren.

Privacy
Bij een incassotransactie worden het IBAN en de naam van de donateur vermeld in de betalingsomschrijving. Elke aanvullende informatie kan alleen worden verzameld met de expliciete toestemming van de donateur, die ervoor kiest om deze informatie vrijwillig te delen.

De Betaalvereniging verduidelijkt dat het niet mogelijk is dat persoonlijke gegevens, zoals het telefoonnummer, automatisch worden meegestuurd via een QR-code tijdens het betalingsproces. Echter, donateurs kunnen op hun telefoonnummer of adres worden benaderd als zij eerder lid zijn geworden van bijvoorbeeld een tijdschrift van het goed doel of een ander abonnement waarvoor adres- en soms telefoongegevens vereist zijn.

Soms worden donateurs bij het doneren via een QR-code doorgestuurd naar een landingspagina voor een bedankbericht, vergelijkbaar met de ervaring na online aankopen. Deze pagina biedt voor het goed doel de mogelijkheid om meer gegevens over de donateur te verzamelen, met volledige respect voor de keuze van de donateur om al dan niet aanvullende informatie te delen. Indien donateurs ervoor kiezen om geen extra gegevens te verstrekken, blijft hun donatie volledig anoniem. Deze praktijk is in lijn met de privacywetgeving, waarbij persoonsgegevens enkel met expliciete toestemming worden verwerkt.

Doneren via een QR-code is dus veilig, zolang je bewust blijft van de basisveiligheidsprincipes en de stappen volgt om je donatie te beschermen. Het gebruik van QR-codes door goede doelen is een voorbeeld van hoe technologie kan worden ingezet om zowel de veiligheid als het gemak van doneren te verbeteren.

Voor meer informatie over veilig doneren, bekijk dit artikel of neem contact op met de helpdesk: info@cbf.nl