Doneren

7 tips bij doneren: zo geef je veilig

Delen

1. Geef gerust aan een Erkend Goed Doel

Organisaties met de Erkenning zijn door ons getoetst en voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Je kan erop vertrouwen dat ze werken aan een betere wereld en zorgvuldig omgaan met jouw bijdrage. Je herkent ze aan het ‘Erkend Goed Doel’-logo en kan ze opzoeken in ons register.

2. Geef bewust

Kom je een organisatie tegen zonder Erkenning? Dan moet je zelf uitzoeken of jouw donatie goed wordt gebruikt. Kijk daarvoor op de website van de organisatie en in hun jaarverslag. Zoek naar een duidelijke beschrijving waaraan het geld wordt uitgegeven.

3. Vraag om een legitimatie

Vraag om een legitimatie wanneer je twijfelt over de betrouwbaarheid van een collectant, verkoper of donateurswerver. Erkende Goede Doelen die landelijk collecteren zijn verplicht hun collectanten een legitimatie mee te geven. Hierop staat de naam van de collectant, het goede doel en de datum van de collecteweek.

Donateurswervers en collectanten van een lokale collecte hebben niet altijd een legitimatie bij zich. Vertrouw je het niet? Je kan altijd nee zeggen en eerst opzoeken of deze organisatie op het collecte- of wervingsrooster staat. Maak je donatie dan later direct over naar het goede doel.

4. Kijk op het collecte- of wervingsrooster

Kijk op geefgerust.nl om te weten wanneer er in jouw wijk een collecte is of donateurs geworven worden. Selecteer in het collecterooster jouw gemeente om ook de lokale collectes te bekijken. In het wervingsrooster kan je per wijk zien wie je aan de deur kan verwachten.

5. Check de vergunning

In de meeste gemeenten is een vergunning nodig voor collecte, verkoop en donateurswerving. In de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) lees je wat de regels zijn in jouw gemeente. De vergunning kan je meestal digitaal raadplegen bij het goede doel. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met je gemeente om de vergunning te controleren. Organisaties die een vergunning hebben ontvangen staan ook op het collecte- en/of wervingsrooster.

6. Koop geen spullen aan de deur

Voor de verkoop van spullen aan de deur, zoals kaarten, kalenders, stroopwafels, etc. is ook een collectevergunning nodig. Het komt vaak voor dat er geen vergunning is aangevraagd bij de gemeente. Het is meestal niet duidelijk hoeveel er wordt verkocht en hoeveel geld er daadwerkelijk naar het goede doel gaat. Dit geldt ook voor verkoopkramen bij supermarkten, op pleinen en andere openbare plekken.

7. Zie je iets opvallends? Meld het!

Zie je iets geks, heb je een nare ervaring of valt je iets op? Meld het! Dit kan je doen bij de politie wanneer de collectant of werver nog in de buurt is. Zij kunnen dan direct handhaven.

Daarnaast kan je ook contact opnemen met de helpdesk bij vragen over donateurswerving of met het CBF bij vragen over collectes.

Helpdesk donateurswerving
Telefoon: 020 – 215 73 77 (ma t/m za, 9.00 - 21.00 uur)

CBF, Toezicht op goeddoen
Contactformulier
Telefoon: 020 – 417 00 03
E-mail: info@cbf.nl

Wij beoordelen alle signalen die wij ontvangen en starten een onderzoek als dat nodig is. Meldingen over niet-erkende organisaties registreren we. Wanneer wij veel signalen krijgen over een organisatie, dragen we deze informatie over aan het Openbaar Ministerie.