CBF heeft onderzocht op welke Sustainable Development Goals de Erkende Goede Doelen actief zijn. Hieruit blijkt dat de SDG’s ‘Gezondheid en welzijn’, ‘Toegankelijk en goed onderwijs’ en ‘Bestrijding van armoede’ het meest populair zijn. Deze SDG’s worden in 42% van de antwoorden genoemd. Niet alle goede doelen herkennen zich in de SDG’s, een aantal goede doelen vindt dat er een categorie ontbreekt (5 procent van alle antwoorden, zie categorie ‘anders’ in de figuur).
Het bedrijfsleven heeft al veel stappen gezet in het rapporteren op SDG. Uit onderzoek van PwC blijkt dat de prioriteiten voor het bedrijfsleven liggen bij SDG’s ‘Economische groei en eerlijk werk’, ‘Verantwoorde consumptie en productie’ en ‘Klimaatbescherming’.
Wanneer social enterprises wordt gevraagd welke SDG’s voor hen het meest belangrijk zijn, is er op ‘Gezondheid en welzijn’ een overlap met de Erkende Goede Doelen en overlappen de SDG’s ‘Economische groei en eerlijk werk’ en ‘Verantwoorde consumptie en productie’ met het bedrijfsleven.
We zien dat er nationaal en internationaal steeds vaker gerapporteerd wordt op basis van de SDG’s. En dat er initiatieven ontstaan die het mogelijk maken maatschappelijke impact beter te meten. Een mooi voorbeeld is De Social Handprint van MAEX die de maatschappelijke impact van een organisatie zowel meet als visualiseert.