Nieuws

In de Spotlights: Justice & Peace Nederland

De mensenrechtenorganisatie Justice & Peace Nederland zet zich in voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid, wereldwijd en in Nederland. De organisatie gelooft dat iedereen een change maker kan zijn. Met de pragmatische lokale initiatieven Shelter City en Samen Hier, events, campagnes en educatie brengt de Justice & Peace Nederlandse en internationale change makers samen. Deze week staat Justice & Peace Nederland bij ons in de spotlights.

Zijn er bijzondere momenten die jullie hebben meegemaakt als organisatie of hebben jullie een leuk nieuwtje?
2022 is een belangrijk jaar voor Justice & Peace! Ons initiatief Shelter City bestaat dit jaar 10 jaar. Ons andere initiatief, Samen Hier, gaat zich samen met universiteiten, studenten en lokale partners inzetten voor een veilige overkomst en toegang tot een master voor studenten die in een vluchtelingenkamp verblijven. In 2012 begonnen we met Shelter City Den Haag om wereldwijde mensenrechtenverdedigers die in gevaar of onder grote druk hun werk doen zijn voor drie maanden een veilige en inspirerende plek te bieden. Na drie maanden gaan ze weer terug en zetten ze hun werk met hernieuwde kracht en energie voort. Inmiddels kun je spreken van een beweging van 13 Nederlandse en 8 internationale Shelter Cities die tot nu toe meer dan 400 activisten, advocaten, journalisten, kunstenaars, community workers en nog vele andere mensenrechtenverdedigers hebben beschermd en ondersteund. We vieren het jubileum met verschillende bijeenkomsten en een reizende openluchtfototentoonstelling met portretten van Shelter City-deelnemers. De grote en indrukwekkende portretten gemaakt door fotograaf Daniella van Bergen waren al te zien in het centrum van Zwolle, Tilburg, Utrecht, Maastricht en Den Haag.

Waarom hebben jullie de Erkenning aangevraagd? Dachten jullie lang na over het aanvragen?
We zijn er trots op dat we een gepassioneerde, maar tegelijk ook transparante en professionele organisatie zijn. De Erkenning biedt een objectieve bevestiging voor (potentiële) partners, deelnemers en donateurs. 

Op welke manieren dragen jullie uit Erkend te zijn? En waarom hebben jullie ervoor gekozen het op deze manier te doen?
Je kunt het CBF-logo en vaak ook het CBF-Erkenningspaspoort vinden op al onze websites en uitingen. We vermelden het CBF bijvoorbeeld ook in ons jaarverslag en in ons magazine. 

Hoe is het traject van de Erkenning aanvragen verlopen?
We zijn erg tevreden over het aanvraagproces. Het was intensief, maar leerzaam. Er was ruimte om vragen te stellen en er was voldoende tijd om de werkdocumenten en processen op orde te krijgen.