Top 20 grootste fondsenwervers in 3 decennia verrassend stabiel

Delen

Na 30 jaar hebben 14 organisaties nog altijd een plaats in de top 20 van grootste fondsenwervende organisaties. In deze periode zijn er slechts 3 nieuwelingen die zijn opgericht na 1988 toegetreden tot de top 20: War Child, Compassion Nederland en KiKa. Deze fondsenwervende organisaties hebben in relatief korte tijd een grote bekendheid onder het publiek (gemeten als succes in fondsenwerving) weten te realiseren.

Daarnaast zijn er in de top 10 een aantal verschuivingen ten opzichte van 1988. Natuurmonumenten, Artsen zonde Grenzen en Prins Bernhard Cultuurfonds zijn toegetreden tot de top 10. Dit ging ten koste van ReumaNederland, Plan International Nederland (destijds Foster Parents Plan) en Leger des Heils Fondsenwerving. De laatste twee staan nog steeds in de top 20 en ReumaNederland staat nog op een respectabele 34e positie.

Diversiteit in leeftijd en doelstellingen
De doelstellingen van de organisaties zijn heel divers. Van gezondheid tot natuur, van welzijn in Nederland tot internationale hulp. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is het eerste goede doel gericht op cultuur dat in de top 20 is gekomen. Ook opvallend is dat alle drie de nieuwelingen een doelstelling hebben gericht op kinderen.

Van de nieuwelingen is KiKa de jongste, zij viert dit jaar haar 18e verjaardag.  De oudste organisatie in de top 20 (2018) is de Dierenbescherming, met 156 jaar. Kijken we naar de gemiddelde leeftijd, dan is die voor de 2018 top 20 zestig jaar. Ter vergelijking, in 1988 lag dat gemiddelde nog op 46,5 jaar.

Bekijk het Nationale Erkennings Paspoort, waarin dit onderzoek ook is opgenomen.