Nieuws

Prinsjesdag: wijzigingen in de giftenaftrek per 2025

Tijdens Prinsjesdag 2024 zijn grote veranderingen aangekondigd die impact hebben op de giftenaftrek voor bedrijven. In het Hoofdlijnenakkoord werd oorspronkelijk een bezuiniging van 100 miljoen euro in 2025 aangekondigd, oplopend tot 250 miljoen euro in 2027. In de vandaag gepresenteerde Miljoenennota is deze bezuiniging voor een belangrijk deel teruggedraaid. De nieuwe aanpassing stelt dat de bezuiniging wordt verminderd naar 61 miljoen euro met ingang van 2029.

Afschaffing giftenaftrek voor bedrijven
Vanaf 1 januari 2025 kunnen bedrijven geen giften aan goede doelen (ANBI's) meer aftrekken van hun winst. Dit betekent dat dergelijke giften niet meer fiscaal aftrekbaar zijn en als winstuitkeringen worden behandeld. Dit kan leiden tot belastingheffing in de vorm van dividend- en inkomstenbelasting.

Voor particuliere donateurs verandert er echter niets: giftenaftrek voor gewone en periodieke giften blijft ongewijzigd bestaan.

Gevolgen voor de goededoelensector
De afschaffing van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting (Vpb) heeft mogelijk grote gevolgen voor de manier waarop bedrijven bijdragen aan maatschappelijke doelen. Dit kan resulteren in een verschuiving in de structuur van bedrijfsdonaties, waarbij sponsoring en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) uitgaven naar verwachting een grotere rol zullen spelen. Deze uitgaven blijven namelijk wel aftrekbaar als zakelijke kosten.

De aangekondigde bezuinigingen en de afschaffing van de giftenaftrek in de Vpb markeren een belangrijke verschuiving in het fiscale landschap voor bedrijven die willen bijdragen aan goede doelen. Voor de sector is het van groot belang om deze ontwikkelingen nauwgezet te volgen en waar nodig in te spelen op de nieuwe realiteit om de maatschappelijke impact te waarborgen.