De Goede Doelen Index en het onderliggende State of the Sector-rapport, zijn het product van de analyse van de data van 641 goede doelen in de database van het CBF. Samen met de Radboud Universiteit is de data over de periode 2016-2021 onderzocht.
Transparantie stimuleren
CBF-directeur Harmienke Kloeze legt uit waarom het CBF de Goede Doelen Index lanceert. “Als toezichthouder is het onze taak om transparantie te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de sector. Met dit onderzoek, en de index, laten we in cijfers zien wat de maatschappelijke waarde is die goede doelen bijdragen aan de Nederlandse samenleving en hoe het met de financiële gezondheid van de sector is gesteld. Daarmee leveren we een constructieve bijdrage aan de maatschappelijke dialoog over de goede doelen.”
De waarde van goeddoen
Wat Kloeze betreft zijn transparantie en vertrouwen belangrijke begrippen, maar mag er best wat vaker worden stilgestaan bij het belang van de goede doelen voor de Nederlandse samenleving. “De waarde van goeddoen gaat veel verder dan incidenteel een paar euro’s doneren,” zegt Kloeze. “Er zijn zoveel vrijwilligers in de sector actief. De bijdrage die daarmee aan zingeving en aan sociale cohesie in Nederland wordt geleverd is groot. Daarnaast draagt de sector bij aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen. Dat is essentieel. De Goede Doelen Index laat op basis van cijfers en feiten zien hoe groot de maatschappelijke waarde van de sector nu eigenlijk is.”
COVID-19 effect
De resultaten van het onderzoek van het CBF en de Radboud Universiteit werpen onder andere licht op hoe de goededoelensector de COVID-19 periode heeft doorstaan. Zo daalde de index voor de Maatschappelijke Waarde van de sector in het coronajaar 2020 licht naar 99,6. De index voor de Financiële Gezondheid van de sector steeg in hetzelfde jaar echter naar 119,1. De schade door COVID-19 is voor de sector dus beperkt gebleven. De enige uitzondering waren de goede doelen in het segment gezondheid. Zij zagen in 2020 door corona hun doelbestedingen en het aantal vrijwilligers flink dalen.
De sector herstelde zich snel: in 2021 stond de index voor de maatschappelijke waarde alweer op 103,9. De stijgende lijn van de periode 2016-2019 werd daarmee voortgezet. De index voor de financiële gezondheid steeg eveneens, naar 136.
De Goede Doelen Index zal vanaf nu jaarlijks in het State of the Sector-rapport verschijnen.
Amsterdam, 15 juni 2023
Aanvullende vragen? Contacteer Diana Dekker, woordvoerder CBF: d.dekker@cbf.nl 06-20422059
Het volledige rapport lees je hier.