Dankzij het CBF hebben we ook heel erg goed nagedacht over de impact van onze stichting—Deborah Alfarez
Stichting Vrienden van het Herseninstituut
In Nederland heeft één op de vier mensen een hersenaandoening, zoals Alzheimer, Parkinson, MS of psychische aandoeningen zoals depressie en schizofrenie. Ondanks deze cijfers weten we nog te weinig over de werking van onze hersenen. Alleen door meer inzicht te krijgen in hoe het brein functioneert, kunnen we de oorzaak van hersenziekten ontdekken en effectieve behandelingen ontwikkelen. Het werk van Stichting Vrienden van het Herseninstituut is hierbij van grote waarde.
Opgericht in 1986 door neurobioloog Prof. Dick Swaab, zet de stichting zich in voor het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek aan het Nederlands Herseninstituut. Dit onderzoeksinstituut is internationaal toonaangevend op het gebied van hersenonderzoek. Dankzij fondsen die door Stichting Vrienden van het Herseninstituut worden geworven, kunnen de onderzoekers zich volledig richten op baanbrekende projecten die ons dichter bij oplossingen voor hersenziekten brengen.
Een belangrijke pijler van het werk is de Nederlandse Hersenbank, ook opgericht door Prof. Swaab in 1985. De hersenbank verzamelt hersenweefsel van zowel gezonde donoren als donoren met hersenaandoeningen, om deze te vergelijken en zo inzicht te krijgen in hoe hersenziekten kunnen worden afgeremd of zelfs gestopt. Dit materiaal wordt niet alleen in Nederland gebruikt, maar is beschikbaar voor onderzoekers wereldwijd, wat het bereik en de impact van de bank nog groter maakt.
Het belang van de CBF-Erkenning
Deborah Alfarez, directeur van Stichting Vrienden van het Herseninstituut, legt uit dat de CBF-Erkenning voor de stichting een essentieel keurmerk is. Het laat zien dat de stichting niet alleen transparant is in het gebruik van haar middelen, maar ook voldoet aan strenge normen. “We zijn een kleine stichting, maar dankzij de CBF-Erkenning kunnen we donateurs laten zien dat hun geld direct naar wetenschappelijk onderzoek gaat. Het geeft ons de mogelijkheid om onze impact en betrouwbaarheid aan een breed publiek te tonen.”
Met de CBF-Erkenning kan de stichting haar donateurs de zekerheid bieden dat hun bijdragen effectief worden ingezet. De Erkenning staat voor transparantie en verantwoord omgaan met elke euro die gedoneerd wordt. Hierdoor kunnen onderzoekers doorgaan met hun innovatief werk in de strijd tegen hersenaandoeningen. Dankzij de CBF-Erkenning kunnen donateurs in het Register Erkende Goede Doelen van het CBF precies terugvinden hoe hun geld wordt besteed en welke impact de stichting heeft.
De droom van Stichting Vrienden van het Herseninstituut is dat hersenziekten op een dag verleden tijd zijn. De onderzoekers aan het Nederlands Herseninstituut werken cel voor cel om te begrijpen hoe hersencellen functioneren en met elkaar communiceren. Alleen door dit fundamentele werk kunnen we op zoek gaan naar oplossingen voor hersenziekten.
Meer weten? Bezoek de website van Stichting Vrienden van het Herseninstituut: https://hersenvrienden.nl