Nieuws

Nieuw RvT-lid Marloes Roelands

"Ik zie een moderne vorm van toezicht voor me, met ruimte om te sparren” – Marloes Roelands over haar nieuwe rol bij het CBF

Marloes Roelands is executive partner bij IBM Consulting. Ze focust op innovatie en digitale transformatie en verleent adviesdiensten aan (semi-)overheidsorganisaties. Recent trad ze toe tot de Raad van Toezicht van het CBF. Welke portefeuille gaat ze beheren en hoe gaat ze haar rol als toezichthouder invullen? Een interview.

Wat is de weg die je hebt afgelegd voor het CBF op je pad kwam?
"Ik studeerde economie in Rotterdam. Daarna ging ik het adviespad op. Ik wilde consultant worden en ben gestart bij KPMG. Ik hield me bezig met procesverbeteringen, met name in het bank- en verzekeringswezen. Vervolgens ben ik over gegaan naar PwC. Daar kon ik grotere trajecten gaan doen met grotere teams. De consulting tak van PwC werd overgenomen door IBM. Daar zag ik al dat IT heel groot zou gaan worden. En dat het iets was dat mensen ook moeten omarmen om succesvol te zijn. Technologie is overal. Dit is de markt waar echt de verandering plaatsvindt.

Als veranderadviseur verbind ik graag mens en technologie. Ik ben sterk in het leiden van transformatietrajecten bij complexe organisaties, ook in grote internationale omgevingen. Ik realiseer duurzame groei door het inzetten van AI, data en het herstructureren van processen en bedrijfsmodellen. Daarnaast heb ik ruime ervaring als verantwoordelijke voor bedrijfsvoering en stafdiensten."

Hoe verhoudt je werk in de ‘harde’ wereld van de technologie zich tot de ‘zachte’ wereld van het goeddoen en de goede doelen?
"
Ik begon het gaandeweg steeds belangrijker te vinden om maatschappelijke relevante dingen te doen. Ik ben al vroeg aan de slag gegaan met data en AI. In Oxford heb ik ook een opleiding gedaan over strategie, innovatie, globalisering en uitvoering: Strategie en Innovatie. Ik wilde dat maatschappelijker gaan insteken en ben overgestapt naar het overheidsteam binnen IBM, vanuit de gedachte dat ik wilde gaan samenwerken met ministeries en grote uitvoeringsorganisaties. Ik heb actief meegedacht rond strategische thema’s zoals informatiehuishouding, quantumveiligheid, ethisch gebruik van AI. Zo ben ik ook bij het CBF terechtgekomen. Omdat ik de wens had om meer te doen dan alleen het zakelijke stukje. Ik ben sociaal bewogen en als donateur betrokken bij verschillende goede doelen. Het is belangrijk dat geefgeld goed besteed wordt. Toen ik de RvT-vacature zag, via een headhunter, dacht ik: dit is nou echt iets waarbij ik me goed voel."

Je solliciteerde met succes. En nu ga je binnen de Raad van Toezicht iets nieuws doen.
"
Klopt, er komt een nieuwe positie in de RvT, die ik mag gaan invullen. Ik ga vooral kijken naar hoe we omgaan met data, hoe technologie wordt ingezet – denk bijvoorbeeld aan AI – en hoe we dit op een nette manier kunnen doen. Dat is heel belangrijk. Ik ben in mijn werk al tien jaar bezig met het ethisch gebruiken van technologie. Het begint eigenlijk al met nadenken over welke technologie je inzet en waarom. En dan is er de veiligheid. Zo’n grote bak met data als die bij het CBF, hoe zorg je dat die veilig blijft? Ook moet je model uitlegbaar zijn en transparant. En wie is verantwoordelijk voor de uitkomsten van het model?

Ik ben overigens nog niet gestart. Er is binnenkort een introductieprogramma. Ik heb ondertussen kennis gemaakt met de leden van de RvT en ik was bij de viering van het honderdjarig bestaan. Een erg goed opgezet evenement. Mooi om alle spelers in de sector daar te zien. Dat was ook een soort introductie."

Hoe wil je je rol in de Raad van Toezicht gaan invullen?
"Ik vind het interessant om op verschillende niveaus bezig te zijn. Hands-on in mijn dagelijkse werk, strategisch meedenken met klanten. En als toezichthouder vind ik het leuk te sparren met mensen in de organisatie. Ik heb daar ook een opleiding voor gevolgd, met de bewuste insteek om meer in het maatschappelijke domein te gaan doen. Laatst kwam er al iemand naar mij toe. Die zei: we zijn met AI bezig, misschien kun je een keer meedenken.

Ik zie mijn rol dus niet als: we komen x keer bij elkaar en dat is het dan. Ik ben ook zeker bereid om mee te denken over onderwerpen of te kijken of ik iemand in mijn netwerk ken die waardevol kan zijn. Ik zie dus een wat minder formele, meer moderne vorm van toezicht voor me, waarbij ik ook sparringpartner ben. Wat niet wegneemt dat er ook formele stappen gezet moeten worden, natuurlijk."

Aan de toepassing van technologie zitten soms scherpe randjes. Denk aan robotics en AI. In die zin is jouw portefeuille misschien wel degene die maatschappelijk het meest in het brandpunt van de belangstelling staat. Hoe kijk je naar de digitale uitdagingen en risico’s die op het pad van het CBF gaan komen?
"
Daar moeten we vroegtijdig goed over nadenken. Dus: kijk naar het team, kijk naar de risico’s die er zijn. Kijk hoe je iets implementeert en wat je ermee wilt doen. Er zijn allerlei ethische frameworks, ook voor technologie. Die zou ik best eens de revue willen laten passeren. Misschien is het best eens interessant om eens te kijken: wat doen wij nu eigenlijk? Wat voor data hebben we? Hoe gebruiken we zelf AI? Hoe gebruiken goede doelen en donatieplatforms AI? Wellicht heeft dat weer impact op de normstelling. Het lijkt me goed een breed, divers team neer te zetten om over dit soort thema’s mee te denken. Misschien moeten we experts en donateurs vragen daarbij aan te haken. Je kunt namelijk een heleboel doen, maar je moet eerst over alle aspecten en consequenties goed nadenken."

Meer weten of in contact komen met Marloes Roelands?
Bekijk haar profiel op LinkedIn.