Maureen Lub deed in seniore rollen op het gebied van finance ervaring op in het bedrijfsleven. Ze wil echter graag haar steentje bijdragen aan een betere wereld. Aan dat voornemen hoopt Lub invulling te geven in haar nieuwe rol als lid van de Raad van Toezicht van het CBF, met als portefeuille financiën (voorzitter audit committee). Een interview.
Wat is de weg die je hebt afgelegd voordat je bij het CBF terechtkwam?
"Ik heb economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en ben de accountancy in gegaan. Eerst bij Ernst & Young, in de internationale praktijk. Vier dagen per week bij klanten en op vrijdag colleges voor mijn post-master voor register account. Die heb ik in vijf en een half jaar afgerond. Daarna ben ik bij Damen Shipyards als business controller aan de slag gegaan. Daar heb ik samen met het team onder andere de business control voor de buitenlandse werven opgezet. Het was een leuke, brede rol. Vervolgens ben ik financieel directeur geworden bij Mourik, voor hun Divisie Industrie. Recent ben ik overgestapt naar Amega, een bedrijf in de automotive, een van de grootste dealerholding bedrijven van Nederland. Weer een hele andere tak van sport. Het bedrijf is heel hard gegroeid. Er zijn veel overnames gedaan. Ze zochten een eindverantwoordelijke CFO die de finance afdeling verder gaat brengen."
Finance heeft een beetje een stoffig imago. Waar zit voor jou het plezier in het vak?
"De cijfers zijn de cijfers. Het zijn feiten. Die basis moet kloppen. Aan de kwaliteit stel ik dan ook hoge eisen, zodat de business er ook echt iets mee kan. Finance helpt ook mee in het wel of niet nemen van een besluit. Dus je helpt een stukje mee sturen. En dan is er de uitdaging om goed te voorspellen. Dat is een leuk spel met de collega’s van sales en operations waar ze wat optimistischer zijn. Het is een soort onderhandeling, eigenlijk. Dat zijn leuke dingen om met elkaar te doen. Ik geloof heel erg in dat stukje business partnering."
Je hebt een achtergrond in het bedrijfsleven en werkt met harde cijfers. De wereld van de maatschappelijke en goede doelen staat helemaal aan de andere kant van het spectrum.
"Ja, dat is een heel andere wereld. Ik wil nog veel mooie dingen doen op het gebied van mijn carrière. Op een gegeven moment gaan nadenken. Waar krijg ik nou energie van? En wat wil ik nog bijdragen? Wat ik heel graag wil is mijn kennis inzetten voor een maatschappelijk doel, om op die manier mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld. Dus ik zag de vacature voor een positie in de Raad van Toezicht van het CBF en dacht: nou, dat vind ik eigenlijk wel heel erg leuk."
Wat breng je mee naar de Raad van Toezicht?
"Mijn brede ervaring. Ik heb heel veel verschillende bedrijven gezien. Ik heb een open blik en ik ben een teamspeler. Het is belangrijk dat je als RvT echt een team bent, geen verzameling losse eilandjes. Je ziet elkaar natuurlijk niet vaak. Dus je moet ervoor zorgen dat je een eenheid bent."
Welke rol ga je in de Raad van Toezicht spelen?
"Binnen de RvT is er een verdeling van portefeuilles. Ik beheer de financiële portefeuille en ben in feite verantwoordelijk voor het toezicht op de financiën. En dat in de breedste zin van het woord. Dus ervoor zorgen dat er een juiste organisatie staat voor het stukje finance. Contact met de accountant omtrent de jaarcijfers. Het toezicht daarop, of dat proces soepel loopt of dat er issues zijn. Zo is er binnen de RvT een audit commissie met twee leden. Ik ben de voorzitter van deze commissie. Het andere lid is ook register accountant. De accountant doet de externe audit. Wij houden toezicht door te vergaderen over prognoses, budgettering, jaarcijfers. De uitkomsten van die vergadering brengen wij in de RvT in."
Ben je al aan de nieuwe klus begonnen? En wat is het tijdsbeslag van het werk in de Raad van Toezicht?
"Formeel ben ik benoemd per 1 mei. Ik heb daarna al wel vergaderd met de audit commissie, maar de RvT heeft in de nieuwe samenstelling nog niet samengezeten. Dat komt binnenkort. We zullen vier of vijf keer per jaar bij elkaar komen. En datzelfde geldt voor de audit commissie. Daarnaast worden één of twee dagen uitgetrokken voor evaluaties. En soms ben je bij evenementen, zoals recent rond het 100-jarig bestaan. Het is goed om de mensen van het CBF tijdens dergelijke evenementen te leren kennen, anders sta je zo op afstand. Het is belangrijk als toezichthouder om met mensen praten en goed te weten wat er speelt in de organisatie om je rol goed te kunnen vervullen."
Meer weten of in contact komen met Maurleen Lub?
Bekijk haar profiel op LinkedIn.
Nieuws
Nieuw RvT-lid Maureen Lub
“Je moet als toezichthouder met mensen praten en goed weten wat er speelt in de organisatie” - Maureen Lub over haar nieuwe rol bij het CBF
