Top-5: Aantal fte bij Erkende Goede Doelen

Bij de toetsing van een Erkend Goed Doel wordt gekeken naar het aantal betaalde medewerkers dat in dienst is, en naar de groei hierin. Het CBF rekent hierbij met fte’s. Fte staat voor fulltime-equivalent. Eén fte is een volledige werkweek.
We hebben een top-5 gemaakt van Erkende Goede Doelen met meer dan 10 fte, die in de afgelopen drie jaar de grootste procentuele stijging hebben doorgemaakt. In deze top-5 staat Jeugdfonds Sport en Cultuur bovenaan. Zij gingen van gemiddeld 10 fte (in 2017) naar 16,8 fte (in 2019), een groei van 68%. In de top-5 vinden we verder Plastic Soup Foundation, World Animal Protection, KiKa en Save the Children.

Bij het toetsen van goede doelen kijkt het CBF naar de aard en omvang van het goede doel. De omvang van een organisatie wordt mede bepaald door het aantal medewerkers. Wanneer het aantal medewerkers bij een goed doel groeit, krijgt een organisatie te maken met andere risico’s. Allereerst in financiële zin, omdat er iedere maand salarissen betaald moeten worden. Daarnaast verandert ook de wijze waarop de organisatie en de medewerkers aangestuurd worden. Voor kleinere goede doelen kan het zijn dat ze voor het eerst een directeur gaan aanstellen. Voor grotere goede doelen kan het gaan om de manier van werken en zorgen dat er voldoende controles zijn bij bijvoorbeeld het doen van betalingen.

De Erkende Goede Doelen zijn zeer divers als je kijkt naar het aantal medewerkers. Van de Erkende Goede Doelen met medewerkers, heeft de grootste groep 1 tot 10 fte (118 stuks), gevolgd door 63 organisaties met 10 tot 20 fte. 27 Organisaties hebben meer dan 100 fte in dienst.

Over de top 5
Als onderdeel van deze rubriek zal het CBF regelmatig een top 5 publiceren met als doel een belangrijk aspect van de sector uit te lichten. Het CBF verzamelt en valideert kwantitatieve en kwalitatieve data van goede doelen. We analyseren en combineren deze data om er relevante en toepasbare informatie van te maken. We creëren kennis door deze informatie in de bredere maatschappelijke context te plaatsen. Deze kennis delen we graag met de sector. Zo helpen we bij het vergroten van het inzicht in de sector en het maken van beter geïnformeerde keuzes.

Wil je meer weten? Neem contact met ons op via data@cbf.nl of 020 – 417 00 03.