Maak kennis met

Diederik van der Plas

Naam: Diederik van der Plas
Functie: Data-analist

Wat doe je bij het CBF?
Je denkt misschien dat ik als data-analist de hele dag met mijn neus in grote databestanden zit, maar dat is niet waar. Ik leg de link tussen de inhoudelijke thema’s waar wij als toezichthouder mee bezig zijn en de data die wij daarbij kunnen gebruiken. De grootste uitdaging is om te bedenken welke vragen je eigenlijk wilt beantwoorden. Neem als voorbeeld de Erkenningspaspoorten. Daar was de uitdaging: hoe kunnen we een donateur in één oogopslag inzicht geven in een Erkend Goed Doel? Aan data geen gebrek, maar je zoekt antwoorden op vragen zoals: Wat wilt de donateur weten? Wat willen wij de donateur meegeven? Hoe presenteren we data eenvoudig en begrijpelijk? Pas nadat je die vragen hebt gesteld en beantwoord, duik je met je neus in de data.

Wat heb je hiervoor gedaan? 
Dit is mijn eerste baan; hiervoor heb ik gestudeerd aan de VU in Amsterdam. Mijn master was in de richting Accounting & Control.

Hoe ben je bij het CBF terecht gekomen? 
Via een studievriendin ben ik bij het CBF terecht gekomen. Dat was voor een tijdelijke baan voor 3 maanden, maar inmiddels ben ik zes jaar verder en werk ik hier nog altijd met veel plezier.

Wat vind je het leukste aan je werk? 
Als ontwikkelgerichte toezichthouder bevindt het CBF zich vaak midden tussen alle ontwikkelingen in de sector. Je spreekt met veel verschillende mensen, met ieder hun eigen perspectief op en passie voor goede doelen en goed doen: wetenschappers, banken, accountants, de overheid en natuurlijk de goede doelen zelf. Kortom, er gebeurt van alles om mij heen en ik moet altijd alert zijn om op nieuwe trends en ontwikkelingen in te kunnen spelen. Dat maakt mijn werk geen moment saai (en als je niet oppast dan heb je geen moment rust).

Wil je nog iets bijzonders/grappigs over jezelf delen? 
Na mijn studie dacht ik wel klaar te zijn met studeren, maar grappig genoeg ben ik nu naast mijn werk begonnen met een PhD aan de VU. Ik doe onderzoek naar ontwikkelgericht toezicht; hoe spreek je als toezichthouder het lerend vermogen van de organisaties onder toezicht aan? Het is heel gaaf dat ik nu werk en onderzoek kan combineren. Je kunt hier mijn vlog bekijken over het onderzoek.