Gemeenten

Lokale regelgeving

Gemeenten bepalen zelf wie er in hun gemeente aan de voordeur mag vragen om geld voor een goed doel. Bijna 90% van de gemeenten werkt daarvoor samen met het CBF.

Gemeenten maken de lokale regels

Het CBF geeft advies over de beste passende lokale regelgeving. Daarnaast helpt het CBF gemeenten met tools om deze regelgeving gemakkelijk uit te voeren en naar inwoners te communiceren. De kosten daarvan zijn ongeveer een cent per inwoner per jaar.

Er zijn grofweg 3 varianten voor regelgeving voor wie er aan de voordeur mag vragen om geld voor een goed doel:

1. Vergunningplicht

Iedereen die langs de deur wil om steun te vragen voor een goed doel, moet een vergunning hebben van de gemeente. De politie kan handhaven als er geen vergunning is afgegeven. Gemeenten bepalen zelf of een goed doel die vergunning krijgt. Het CBF kan helpen bij het maken van een weloverwogen besluit en bij het transparant maken van de roosters.

2. Meldplicht

Iedereen die langs de deur wil om steun te vragen voor een goed doel, moet een week reserveren bij de gemeente. In dit geval beoordeelt de gemeente het goede doel niet. Inwoners moeten zelf afwegen of zij dit goede doel betrouwbaar vinden. Het CBF kan helpen om voor inwoners inzichtelijk te maken welke goede doelen wanneer collecteren en welke zijn getoetst door het CBF.

3. Geen regelgeving

Iedereen die langs de deur wil om steun te vragen voor een goed doel, kan gewoon langs de deur. Er is geen handhaving mogelijk en er is geen informatieverstrekking voor inwoners. Het CBF wijst alleen op de landelijke collectes. Het CBF raadt gemeenten aan om wél regels in te stellen, zodat het altijd duidelijk is wie je wanneer aan de deur kan verwachten.

Heb je vragen over wat het CBF voor jouw gemeente kan betekenen of wil jij je direct bij ons aansluiten? Neem contact op via:

Telefoon: 020 – 238 91 05
E-mail:
gemeente@cbf.nl