Nieuws

In de Spotlights: Stichting Babyspullen

Stichting Babyspullen geeft baby’s in Nederland die opgroeien in armoede een goede start door gratis babystartpakketten te verstrekken. Oprichtster Marjolijn Hermus, die zelf op jonge leeftijd moeder werd, weet wat het is om het niet breed te hebben. Vanuit haar zolderkamer is zij zich gaan inzetten om baby’s die in Nederland worden geboren in armoede een goede start te geven. Deze week staan zij bij ons in de spotlights. 

Wat is het leukste aan jullie werk? 
Het zou heel fijn zijn als ons werk overbodig is. Het is natuurlijk schrijnend dat dit in een land als Nederland nodig is. Maar we zijn heel blij dat we ons steentje bij kunnen dragen om wat te doen aan armoedebestrijding. We zamelen door het hele land nieuwe en gebruikte artikelen in die wij in onze babystartpakketten verwerken. Dit maakt ons werk extra mooi omdat duurzaamheid zo een belangrijke rol speelt. Ook is participatie hierbij van belang. Het leukste van ons werk is, dat het heel zichtbaar is waar we het voor doen, dat we het samen doen en dat we (aanstaande) ouders die het financieel niet breed hebben echt kunnen ontzorgen en daarmee hun kindje een goede start kunnen geven. 

Hoe ziet jullie team eruit?
We hebben een hele grote, mooie en diverse verzameling van vrijwilligers. Zo hebben we professionals die hun kennis en ervaring voor ons willen inzetten, gepensioneerden die iets maatschappelijk relevants toe willen voegen en graag onder de mensen zijn. Maar ook reïntegreerders die bij ons weer ervaring opdoen om weer door te stromen naar de arbeidsmarkt en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (dagbesteding). 

Zijn er bijzondere momenten die jullie hebben meegemaakt als organisatie of hebben jullie een leuk nieuwtje? 
Meerdere! Een bijzonder moment dat mij altijd raakt is het horen van hoe een aanstaande ouder de situatie ervaart waar hij/zij zich in bevindt en wat de hulp die onze stichting biedt heeft betekend. Zo vertelde een moeder ons hoe overweldigend en verstikkend ze de kraamlijst vond. Het babystartpakket overtrof haar verwachtingen en heeft een hoop stress weggenomen en ontzorgd. Een ander mooi moment is het verhaal van een alleenstaande moeder die niet zwanger dacht te kunnen worden, dat wel werd, het heel laat ontdekte en met haar handen in het haar bij de verloskundige zat. Haar hebben we kunnen helpen met het eerste babystartpakket. Het mooie van haar verhaal is dat zij geen gebruik heeft hoeven maken van het tweede babystartpakket, omdat ze het ondertussen zelf weer ''voldoende op de rit had''. Een mooi moment van een andere orde is de deelname aan Missie 538 vorig jaar, waarbij we in een mum van tijd 1.600 warm-winter-pakketten hebben kunnen realiseren.

Waarom hebben jullie de Erkenning aangevraagd? Dachten jullie lang na over het aanvragen? 
Onze overweging om de Erkenning aan te vragen was meerledig. Allereerst helpt de Erkenning om naar het publiek toe zichtbaar te maken dat je als goed doel de zaken op orde hebt. Ook laat je zien dat je een betrouwbare partij bent en goed om weet te gaan met door het publiek beschikbaar gestelde middelen. Het was een natuurlijk moment om te bekijken of we op de goede weg waren met de stappen die we op organisatorisch gebied hebben gezet. De aanvraag en de criteria die door het CBF gehanteerd worden, helpt ons ook om de vervolgstappen op het gebied van verdergaande professionalisering voor ogen te houden en geeft richting, wat heel fijn is. 

Op welke manieren dragen jullie uit Erkend te zijn? En waarom hebben jullie ervoor gekozen het op deze manier te doen? 
Heel praktisch maken we het zichtbaar in ons sorteer- en distributiecentrum en natuurlijk ook op aanvragen die we bij fondsen doen, maar ook naar onze donateurs (en via onze website). We raadplegen het CBF ook voor advies op bepaalde thema''s en dat vermelden we bijvoorbeeld in bepaalde interne communicatie. 

Hoe is het traject van de Erkenning aanvragen verlopen? 
Dat is vrij soepel gegaan. Naar aanleiding van de ingediende aanvraag waren er twee punten waar nog wat verduidelijking op nodig was. Het persoonlijke contact en de expertise en oplossingsgerichtheid aan de kant van het CBF was heel prettig.