Door ons toezicht hebben we veel data in ons bezit, wat de basis vormt van onderzoeken en benchmarks. We delen de inzichten die we opdoen met de sector en de samenleving. Naast deze taken van toezicht en onderzoeken/reflecteren vervullen we een belangrijke informatietaak naar het publiek en anderen. We beantwoorden vragen, ontvangen signalen en klachten en reageren daarop.
Het CBF doet zijn werk binnen de Erkenningsregeling. Deze wordt gevormd door drie partijen: de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland, de Commissie Normstelling en de toezichthouder CBF. Zo is er sprake van een sterke vorm van zelfregulering. Belangrijke uitgangspunten binnen de Erkenningsregeling zijn dat de normen 'principle based' zijn en het toezicht ontwikkelgericht. Afstemming tussen de drie partijen vindt plaats in de Raad voor de Erkenningsregeling.
Het doel van de Erkenningsregeling komt overeen met de missie van het CBF:
Bijdragen aan het vertrouwen van de samenleving in de sector van goeddoen
Bijdragen aan de professionalisering van de sector
Er zijn inmiddels iets meer dan 700 goede doelen Erkend. Zij staan voor ongeveer 4,8 miljard aan inkomsten, dit is zo'n 60% van alle inkomsten in de sector. We zullen in 2025 het eerste donatieplatform erkennen.
Het CBF onderhoudt niet alleen met de goede doelen goede contacten, maar ook met de brancheorganisaties binnen de sector, de rijksoverheid, lokale overheden, universiteiten, banken en andere partijen die van belang zijn voor de sector en waarbij samenwerking vanuit onze toezichthoudersrol een meerwaarde kan hebben.
Het CBF is actief lid van het internationale samenwerkingsverband Charity Monitoring Worldwide.
Profiel lid Raad van Toezicht met expertise IT en Digitalisering
Wij zoeken een toezichthouder die:
Ruime ervaring in het ICT-veld, opgedaan als CIO, systeem-IT- auditor of in vergelijkbare functies.
Het vermogen en de expertise om op basis van vakinhoudelijke kennis de rol van IT-deskundige in de RvT te vervullen, onder andere op het gebied van wet- en regelgeving met betrekking tot data-beveiliging.
Het hebben van kennis over de ontwikkelingen binnen het vakgebied van IT, inclusief de ontwikkelingen in AI.
Het hebben van een visie op toekomstige ontwikkelingen in IT en het belang ervan voor de drie taken van het CBF (Toezicht, Informeren, Data/Onderzoek).
Het (laten) toetsen van en adviseren over ICT-projecten en informatiesystemen.
Kennis en ervaring met compliance en IT-vraagstukken.
Goed inzicht in toekomstige wet- en regelgeving op het gebied van IT.
Het hebben van een gevoel voor morele dilemma’s die zich voor kunnen doen bij toepassing van nieuwe technologieën.
Kan echt meedenken hoe het goed te doen met de belang en de ambities van het CBF in gedachten.
Ervaring als toezichthouder is een pré maar niet strikt noodzakelijk.
Is in ieder geval in staat om in het spanningsveld van de gevraagde expertise rolvast te blijven, te luisteren en de goede vragen te stellen.
NR Governance verzorgt het sollicitatieproces namens het CBF. Heb je interesse in deze functie en voldoe je aan het gevraagde profiel? Dan nodigen wij je uit om vóór 9 maart 2025 te reageren via de website: https://www.nrgovernance.nl/vacatures/lid-raad-van-toezicht-cbf-toezicht-op-goeddoen
Kom jij de Raad van Toezicht versterken?