Waar moet mijn organisatie aan voldoen?
De toetsingsnormen zijn afgestemd op de grootte en complexiteit van de organisatie. Grotere organisaties moeten voldoen aan uitgebreidere en strengere normen om professionaliteit, transparantie en verantwoording te waarborgen.
Deze normen zijn opgedeeld in twee onderdelen:
Harde normen: verplichte eisen die de basis vormen voor het verkrijgen en behouden van de CBF-Erkenning. Bij niet-naleving kan de Erkenning worden ingetrokken..
Zachte normen: ontwikkel- en bespreekpunten die organisaties ondersteunen in hun verdere groei en professionalisering.
Organisaties worden ingedeeld in vijf categorieën, gebaseerd op hun totale baten, zodat de normen recht doen aan hun omvang en verantwoordelijkheden.
Normen per categorie
Categorie A
Erkende Goede Doelen voldoen aan de normen. Enkele belangrijke zaken die je geregeld moet hebben voor de Erkenning:
1. Actueel beleid: je hebt vastgelegd waarvoor je een oplossing wilt bieden, wat je organisatie wil bereiken en welke activiteiten hiervoor uitgevoerd worden. Daarnaast beschrijf je hoe je de benodigde financiële middelen verkrijgt om deze doelen te behalen.
2. Begroting: jouw beleidsplan wordt ondersteund door een begroting die inzicht biedt in zowel verwachte inkomsten als uitgaven en hoe deze bijdragen aan het behalen van de doelstellingen.
3. Onafhankelijk bestuur: het bestuur bestaat uit minstens drie leden en opereert onafhankelijk van zakelijke belangen, familiebanden of connecties met andere organisaties.
4. Transparantie en controle van de jaarcijfers: je hebt een balans en een staat van baten en lasten. Deze worden gecontroleerd door een kascommissie of voorzien van minimaal een samenstellingsverklaring van een accountant (AA of RA). Je publiceert deze documenten samen met jouw beleidsplan op jouw website.
Categorie B
Erkende Goede Doelen voldoen aan de normen. Enkele belangrijke zaken die je geregeld moet hebben voor de Erkenning:
Actueel beleid: je hebt vastgelegd waarvoor je een oplossing wilt bieden, wat jouw organisatie wil bereiken en welke activiteiten hiervoor uitgevoerd worden. Daarnaast beschrijf je hoe je de benodigde financiële middelen verkrijgt om deze doelen te behalen.
Begroting: jouw beleidsplan wordt ondersteund door een begroting die inzicht biedt in zowel verwachte inkomsten als uitgaven en hoe deze bijdragen aan het behalen van de doelstellingen.
Onafhankelijk bestuur: het bestuur bestaat uit minstens drie leden en opereert onafhankelijk van zakelijke belangen, familiebanden of connecties met andere organisaties.
Transparantie en controle van de jaarverslaggeving: je hebt een financiële jaarrekening en een bestuursverslag die voldoen aan officiële verslaggevingsrichtlijnen. Beide worden gecontroleerd door een kascommissie of accountant (AA of RA-geregistreerd) of zijn voorzien van minimaal een samenstellingsverklaring van een accountant. Op jouw website ben je transparant door jouw documenten te publiceren, zoals beleidsplan, statuten en jaarverslaggeving.
Categorie C
Erkende Goede Doelen voldoen aan de normen. De normen zijn onderverdeeld in acht thema’s, waarbij je onder andere aan de volgende zaken kunt denken:
Missie: je hebt een duidelijk geformuleerde hoofddoelstelling, waarbij je beschrijft waarvoor je een oplossing wilt bieden en welke verbetering je voor ogen hebt.
Middelen en activiteiten: je brengt in kaart hoeveel middelen nodig zijn om jouw doelstellingen te bereiken en hoe deze middelen worden verworven. Ook beschrijf je de activiteiten die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen.
Governance: de onafhankelijkheid van het bestuur en toezicht is geborgd. Er wordt actief gewaakt tegen (de schijn van) belangenverstrengeling.
Integriteit: je hebt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, inclusief veilige meldprocedures en een beleid voor adequate opvolging. Transparante verantwoording maakt deel uit van dit proces.
Verantwoording: je hebt een jaarverslag en een financiële jaarrekening, gecontroleerd door een accountant en voorzien van een controleverklaring. Deze documenten worden gepubliceerd op jouw website.
Doelrealisatie: je evalueert regelmatig of de resultaten aansluiten bij de missie en stelt bij waar nodig.
Risicobeheer: je identificeert risico’s die invloed kunnen hebben op de organisatie en beschrijft hoe je deze beheerst.
Belanghebbenden: je hebt de belanghebbenden in kaart gebracht en betrekt hen actief bij jouw activiteiten en besluitvorming.
Categorie D
Erkende Goede Doelen voldoen aan de normen. De normen zijn onderverdeeld in acht thema’s, waarbij je onder andere aan de volgende zaken kunt denken:
Missie en doelrealisatie: je hebt een duidelijk geformuleerde missie en doelstellingen en kunt aantonen dat de resultaten bijdragen aan de missie.
Middelen en activiteiten: je brengt in kaart welke middelen nodig zijn en hoe je deze effectief inzet. Je beschrijft de activiteiten die bijdragen aan je hoofddoelstelling en hoe je deze organiseert.
Governance: onafhankelijkheid en transparantie in het bestuur en toezicht zijn gewaarborgd. Er wordt streng toegezien op het voorkomen van belangenverstrengeling.
Integriteit: je hebt een beleid om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, inclusief veilige meldprocedures en transparante opvolging.
Verantwoording: je publiceert jaarlijks een volledig jaarverslag en een financiële jaarrekening met een controleverklaring van een accountant.
Risicobeheer: je voert een uitgebreide risicoanalyse uit en implementeert beheersmaatregelen.
Impactmetingen: je meet en rapporteert de effectiviteit van jouw activiteiten in relatie tot jouw missie.
Belanghebbenden: je betrekt belanghebbenden actief bij jouw beleid en activiteiten en zoekt hun input.
Categorie E
Erkende Goede Doelen voldoen aan de normen, met aanvullende eisen die passen bij de grootte en complexiteit van de organisatie. De normen zijn onderverdeeld in dezelfde thema’s als bij categorie D, met extra aandacht voor:
Impactmetingen: je toont aan hoe jouw activiteiten bijdragen aan de missie en publiceert gedetailleerde evaluaties en rapportages.
Risicobeheer: je beheert risico’s met een geavanceerde aanpak, afgestemd op de omvang en complexiteit van je organisatie.
Governance: naast standaard governance-eisen implementeer je aanvullende controlemechanismen en waarborg je onafhankelijkheid in alle bestuurslagen.
Belanghebbenden: je hebt een uitgebreid beleid voor het actief betrekken van belanghebbenden bij strategische keuzes en uitvoering.
De normen zijn vastgesteld door de onafhankelijke Commissie Normstelling, die bestaat uit leden met een brede vertegenwoordiging van maatschappelijke groeperingen. Zij behartigen zowel de belangen van donateurs als die van de goededoelensector. Deze normen zijn ontwikkeld om transparantie, integriteit en professionaliteit te waarborgen.
Opvolging
Na toekenning van de Erkenning voert het CBF jaarlijks een controle uit om te waarborgen dat de organisatie aan de normen blijft voldoen. Indien blijkt dat een organisatie niet meer voldoet, worden er afspraken gemaakt over verbetermaatregelen. In gevallen van ernstige overtredingen, en na het verstrijken van eventuele bezwaartermijnen, kan de Erkenning worden ingetrokken.
De jaarlijkse toets omvat een beoordeling van de geactualiseerde gegevens van de organisatie, waaronder het jaarverslag en andere belangrijke documenten. Elke drie jaar vindt een volledige hertoetsing plaats om de naleving van alle normen grondig te evalueren.
Kost het mij veel tijd om de Erkenning aan te vragen?
Het CBF streeft ernaar de administratieve lasten voor organisaties zo laag mogelijk te houden. Waar mogelijk sluit het CBF aan bij bestaande regelgeving en verantwoordingen aan subsidieverstrekkers. Dit betekent dat je enkel de documenten aanlevert die je al beschikbaar hebt, terwijl het CBF het toetsingswerk uitvoert.